Görög katolikus templom

g.kat. templom
Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kat. templom, 13. sz.-i eredetű, szentélye gótikus, 15. sz., barokk, 1796. Részben átépítve. Berendezés: oltár, késő rokokó, 18. sz. második fele.
:
A település központjában, kisebb magaslaton áll.
Egyhajós, hosszházas, sokszögzáródású szentéllyel, egy homlokzati toronnyal épült, nyeregtetős épület, K felé néző szentéllyel.
Bejárata a hosszház Ny-i oldala elé épített torony alatt nyílik. Egyenes záródású bejárata felett félköríves, zsalus ablak, egyenes szalagpárkány választja el a harangszinttől, melyet félköríves ablak tagol, fölötte félórapárkány húzódik. A torony sarkai élszedettek, a sisak párnázott réz.
A hajó falait É és D felé kibővítették.
D-i oldalát két süllyesztett félköríves ablak tagolja. Szentélye keskenyebb a hajónál, mely poligonális záródású és öt támpillérrel tagolt. D-i homlokzatát két gótikus ablak, K felé eső oldalán egy ablak található, melynek rézsűs könyöklője is megmaradt.
É-i oldalát a szentélynek csak egy támpillér tagolja, ezen oldalhoz kapcsolódik a sekrestye, K-i részén félköríves ablakkal.
A hajó É-i oldalán két félköríves süllyesztett ablak nyílik.
Nyeregtetős, palafedésű épület.