Bogáthy-kúria

Nyírbátor Körzeti Földhivatal
Volt Bogáthy-kúria, 1890. Eklektikus stílusban épült. TSZ-iroda.
:
É-D-i hossztengelyes, egyszintes, nyújtott téglalap alaprajzú, két végén erősen kiugró sarokrizalitok, középen mindkét hosszoldalt középrizalitos, összetett, kontyolt nyeregtetős épület.
Bejárata az utca felőli parkoló felöl, a középrizalit tengelyében nyílik. Lépcsős feljárós vaskorlátos terasza mögött pártázatos oromzatú középrizalit.
A két szárny végén hangsúlyos sarokrizalitok. 1+ajtó+3+1+ajtó+1+3+ajtó+1 tengelyes.
A félköríves záródású bejárat két oldalán kompozit fejezetes falpilaszterek keretezte félköríves záródású ablakok. Oromzatán kváderes oszlopok között kőbábos korlát fut körbe.
Körbefutó teljes párkányán a rizalitokon gyémántkváderek. A sarok- és középrizalitok között hengeres vasoszlopok tagolta, vasrácsos veranda. A sarokarmírozott sarokrizalitokban 1-1 konzolos, szemöldökpárkányos egyenes záródású ablak nyílik.
Udvari homlokzata az ablaktalan sarokrizalitok nélkül 5+1+ajtó+1+5 tengelyes, hasonló szemöldökpárkányos ablakokkal. Az udvari homlokzat minden rizalitjának sarka armírozott.
A középrizalit ajtajához lépcsőfeljárat vezet. Összetett kontyolt nyeregtetejét műpala borítja.

Az épület szerkezetileg tökéletes állapotban van. Azonban néhány éve nem nagyon használják. A festés eléggé viseltesen hat, vakolat még nem mállik. Az udvar továbbra is gondozott állapotban, pedig csak néha rendezvények lebonyolítására használják.