Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, késő barokk, 1753-1783. Átalakítva 1872-ben. Berendezés: fő- és mellékoltár, szószék, keresztelőkút, ülőbútorzat, copf, 1780 körül.
:
Fésűs beépítésben álló, egyhajós, keletelt templomépület.
Szentélye félköríves záródású. Bádogfedésű.
Ny-i homlokzatán a homlokzatból enyhén kilépő háromszintes torony. A torony földszintjén nyíló kőkeretes kapu egyenes záródású, fölötte íves oromzatban Kállay-címer.
A kapu fölött félköríves záródású, szalagkeretes ablak, kétoldalt üres szoborfülkék.
A torony enyhén íves oromzattal kapcsolódik a templomtesthez.
Első szintjén ovális, másodikon félköríves záródású, harmadikon résablak látható.
A homlokzatot és a szinteket lizénák tagolják.
Az órapárkány felett barokkos sisak.
A hosszoldalakon kiugró félköríves oldalkápolnák, délről sekrestye kapcsolódik a szentélyhez.
A szentélyen és az oldalakon félköríves záródású, szalagkeretes ablakok. Az északi oldal keleti végében vasajtó vezet a kriptába.
A h16-os hrsz-ú telken áll még a plébánia épülete és egy lakóház is.

A Nagykállói Római Katolikus Templom a XVIII. században épült, majd 100 évvel később átalakítási munkákat végeztek rajta. Utána sokáig csak kisebb felújítások történtek az épületen. A nagykállói római katolikus templom a legfiatalabb a város templomai között, Szent Péter és Szent Pál tiszteletére emelték. 1750-ben tették le az alapkövét, 1751-ben elkészült a szentély, a sekrestye és az oratórium, de teljes egészében csak 1783- ra fejezték be.
1862-ben egy villámcsapás érte, tornya leégett, újra kellett építeni. Egyhajós, a torony háromszintes, a homlokzatból enyhén kilép. Szentélye félköríves, jobb oldali sekrestyével.
2015-ben jelentős felújítási munkálatok történtek az épületen: tornya, tetőszerkezete, homlokzata megújult, és új parkot alakítottak ki körülötte.
Az állapota kifogástalan.