Luby-kastély

Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zichy Galéria, volt Luby-kastély, késő klasszicista - kora eklektikus, 1878-1879. Részben átalakítva.

A kastélyt Luby Géza építtette 1877-79 között. A későbbi évtizedekben többen birtokolták, majd gazdátlanná vált, csaknem megsemmisült. Szabó Zoltán vásárolt meg, és Sajó Imre éptőművész tervei alapján rekonstruáltatta 2010-ben. A munkálatok 2013-ban fejeződtek be.
Műemléki jellege a közben – főkét a belső tereiben – szinte teljesen eltűnt.
A kastély ma egy rétegezett, sokfunkciós épület. Parkjában zenélő rózsakert illatozik, igen gazdag gyűjtemény. Homlokzata előtt dodekaéder, áttört szerkezetű szökőkút, melynek sarkaihoz futnak a kert sugárútjai.
Kifejezetten turisztikai attrakció, interaktív megoldásokkal. Lugasok, filagóriák díszítik, szabadtéri látványkonyha, kerékpártartó és egyéb szolgáltatások várják az ide érkezőket. Az épülettől balra hatalmas üvegház, mellette szabadtéri színpad, kerti szolgáltató egységek, kávézó található. Az épületben szabadulószoba működik, az emelet egyik termében Erdélyi Tibor fafaragó művész állandó kiállítása áll.
Örülhetünk, hogy a kastély megmenekült az enyészettől, az meg nagy kérdés, hogy itt, a Bereg és Szatmár határán mennyire lesz látogatott? …

Petőfi ház (0.099 km)