Petőfi ház

Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
Volt kúria, ún. Petőfi ház, 1780 körül és Kende Zs-féle kúria?

A bevezető rövid leírás kérdőjelessé teszi,hogy a Petőfi-háznak nevezett épület vajon a Kende-kúriával egyezik-e meg. A kérdés jogos. A telken áll a 19. század első felében a Kende-család építtette kúra. A műemlék jellegű, földszintes épületet három oldalról oszlopos tornác veszi körül, bejárata az udvar felől található. A klasszicista stílusú ház utca felőli négy oszlopos csarnokát háromszögletű oromzat zárja le, belsejében szép beépített szekrények és spalettás ablakok voltak láthatók, amíg a kúriát be nem zárták.
A Petőfi-ház azonban nem ez a klasszicista épület, hanem a kertjében álló jellegzetesen barokk "kis kastély" melyet 1780 körül Luby János építtetetett. Szatmári útjai alkalmával Petőfi Sándor többször is megszállt itt barátjánál, az ügyvéd és politikus Luby Zsigmondnál.
Amikor az út másik oldalán felépült a nemrég rekonstruált Luby-kastély, ezt a kis barokk épületet magtárnak használták.

Luby-kastély (0.075 km)