Zsinagóga és rabbiház

zsinagóga
Mátészalka Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zsinagóga és rabbilakás, késő klasszicista - romantikus, 1860 körül. A belső festés romantikus. Kiállítóhely lesz.
:
A zsinagóga épülete fésűs beépítésben áll, a téglalap alaprajzú épület kissé az utca építési vonala elé ugrik.
A homlokzathoz magas, falazott kerítés csatlakozik. Az épület kontyolt nyeregtetős, bádogfedésű.
Főhomlokzatának középtengelyében nyílik az épület főbejárata, egy kőkeretes, héber feliratú ajtó, fa ajtószárnyakkal, felette félköríves vakolattükörben Dávid-csillag, felette timpanonos oromzat. A templomtér ablakai szegmensíves, a női karzat felett félköríves záródásúak.
A főhomlokzati nyílásokat húzott keretezés veszi körül, a falszéleket lizéna tagolja. A főpárkány fölötti attika közepén elhelyezett körmezőben Dávid-csillag, alatta az építkezés évének betűjelei láthatók.
Az oldalhomlokzatokat lábazatra állított lizénák tagolják, az oldalhomlokzatokon 4 szegmensíves, illetve félköríves karzatvilágító ablak. A D-i oldal első tengelyében egyenes záródású bejárati ajtó. A K-i homlokzaton két szegmensíves, kereteletlen ablak, valamint egy kör alakú világító ablak.
A zsinagóga mögötti épületet már lebontották, a metsző háza volt. Az e mögötti két épület még áll, a fatornácos lakóház rabbilakás volt, mögötte egy teljesen romos épület, a korábbi mészárszék épülete.
volt zsidó templom (2009.06.18 22:06 Zerind)

Az épület állapotában sok változás nem történt. Előrelépés a kiállítóhely kialakítás felé ,semmi.
A falakon itt ott megjelentek a vakolat hiányosságai. Igaz közben az alsó részt le is festették. A szín eléggé elütő.