Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
83
törzsszám:
15014
szélesség (lat):
N 47° 29,967'
hosszúság (lon):
E 19° 2,102'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6474
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Kétemeletes klasszicista lakóház, középkori részletekkel.
:
Zártsorú, körülépített udvaros, kétemeletes lakóház, cseréppel fedett nyeregtetőkkel. A főhomlokzat földszintje öt-, emelete héttengelyes. A kővel borított lábazaton fekvő téglalap alakú, vastáblás pinceablakok nyílnak. A földszint középtengelyében félköríves, széles szárkövekkel kialakított, klasszicista főkapu látható, üvegezett timpanonnal, táblás kapuszárnyakkal. A kapu vállpárkánya és ívprofilja néhány elemből álló, síkban tartott tagozatsor. A homlokzat fehérre meszelt, a földszint vízszintesen sávozott. A homlokzat ablakai profilált kőkeretesek. A földszintet az első emelettől elválasztó háromrészes, kissé golyvázott osztópárkány széles frízében az emeleti ablakok alatt tükrös köténydísz szerepel. Az első emeleti ablakok az osztópárkányra ültetettek. Kétoldalt volutás konzolokra támaszkodó kő szemöldökpárkányuk van. A két emelet közötti osztópárkány egyszerűbb. A második emeleti ablakok is az osztópárkányra ültetettek, szemöldökük alól hiányzik a konzol pár. A főpárkány kazettákkal tagolt aljú függőlemeze alatt tojássor húzódik.
A kaputól jobbra, a lábazat fölött látható a ház XV. századi kapujának részlete. A szegmentíves, tagolatlan kőkeretnek a bal fele van meg.
A Tóth Árpád sétányra néző homlokzat egyszerűbb kialakítású, fehérre meszelt. A kővel burkolt lábazaton két vasrácsos, fekvő téglalapos pinceablak látható. A három, félköríves, műkő könyöklővel ellátott, vasrácsos, nagy földszinti ablak fölött négy kőkeretes, négyszöges emeleti ablak kapott helyet- A homlokzatot profilált-főpárkány zára le.

Állapotjelentések

2012.09.28 12:07 klo állapot: 5 - pont: 6

A korábbi homlokzati felújítás még jól kitart, az állapot kiváló. Szép a bemutatott középkori részlet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.011 km)
Lakóház (0.038 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.052 km)
Lakóház (0.053 km)
Lakóház (0.057 km)
Lakóház (0.062 km)
Lakóház (0.062 km)
Lakóház (0.062 km)