Görög katolikus templom

g.kat. templom
Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kat. templom, barokk, 1751-1756. Berendezés: ikonosztáz, 18. sz.-i barokk részletekkel a 19. sz. elejéről, mellékoltár, szószék, barokk, átalakítva a 19. sz.-ban.
:
A település központjában sík téren áll.
Egyhajós és kereszthajós, félköríves szentéllyel, kettős homlokzati toronnyal ellátott nyeregtetős épület.
A templom főhomlokzata előtt vakolt kerítésfal húzódik. Kapuzata hullámos oromzatú. Ennek párkánya alatt, két kissé előreugró falpillér között, kosáríves, kőkeretes ajtó nyílik. A kerítésfalban belül félköríves fülkesor.
Bejárata a hosszház Ny-i homlokzatában nyílik, a két torony által közrefogott középrészben. Egyenes záródású, két fejezetes oszlop és tört párkány keretezi. Fölötte íves záródású fülkében Olsavszki Mihály munkácsi püspök címere. Fölötte félköríves szalagkeretes ablak. Osztópárkánya felett szoborfülke, mezőjét törtvonalú, volutás oromzat zárja le. A két egyforma tornyot vízszintesen két erőteljes osztópárkány tagolja, amelyet a sarkoknál határozottan kiugró, sima pilaszterek támasztanak meg.
A kétszintes legalsó mezőn egy-egy négyszögű és ovális ablak, a két felsőn egy-egy félkörívvel záródó nagy ablak nyílik. Az órapárkányos, törtvonalú sisak közepe hagyma alakú, fölötte karcsú, áttört, oszlopokkal alátámasztott gúlafedelű laterna emelkedik.
A kéttornyos homlokzat mögött a hosszház szűkebb. D-i oldalán a kereszthajó lekerekített, kétoldalon lizénák között egymás fölött egy-egy félköríves ablak, közöttük kőkeretes, füles barokk ajtó nyílik. A hosszház D-i oldalán is egymás fölött két félköríves, szalagkeretes ablak nyílik.
A szentélyt is félköríves ablakok tagolják lizénák között. A hosszház és a kereszthajó tagolása az É-i oldalon megegyezik a D-ivel.
Nyeregtetős épület, a szentélynégyzet és a kereszthajó-szárnyak boltozatai fölött a tetőn három huszártorony emelkedik. A tető bádoggal fedett.

Változatlanul kiváló állapotban van templom és a környezete is.

emlékmű (0.049 km)