Református fa harangláb

Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
Ref. fa harangláb, népi, 18. sz. vége. (A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba került.)

Azért adtam a lehető legkevesebb pontot, mert harangláb nem létezik, a művészettörténeti értékű templom pedig már nem Mándon, hanem a Szentendrei Skanzenben áll.
A templomot a skanzen nyitásának első létesítményeként 1974-ben szállítottak el Mándról a szomszédos település: Nemesborzova haranglábjával együtt. A templom ugyanis kritikus állapotba került, a felújításához szükséges forrásokat a gyülekezet képtelen volt előteremteni.

Cserébe a falu egy teljesen jellegtelen kis templomot kapott, aminek természetesen nincs is műemléki stástusza. A mándiak már nagyon bánják, hogy odaadták a templomukat- Szerették volna visszakapni, ám ez már nem lehetséges, mert az átadáskor a múzeum állományába került.

A templom leírása:
"A templom favázas szerkezetű. Alapját a nagyméretű talpgerendák alkotják, erre 2,50 méterenként és a sarokpontokra oszlopok kerülnek, amelyekre a koszorúgerendát fektetik. A vázszerkezetet könyökfák, kötések és csapolások rögzítik. A faváz mezőit tapasztott sövényfallal töltik ki, a függőleges un. kalodafákat gallyal fonták körbe és pelyvával kevert sárkoloncokkal tapasztották be, majd simítás után fehérre meszelték.
A templom homlokzatai egyszerűek, kevés nyílás tagolja, bejárat a nyugati és déli oldalon van. Utóbbin láthatjuk az ablakokat. Szembeötlő a meredek zsindelytető.
A mándi templom a 18. század végi festett templombelsők egyik épen maradt példánya. A mennyezet kazettás kiképzésű, az osztóbordák találkozásánál rozettával díszítették. A kékeszöld alapszínen a tagozatok pirosak és fehérek, a kazetták közepét arany csillag látható."
Forrás: Templomok és Harangok a történelmi Magyarországon - Vizler Imre: Mándi református templom és a nemesborzovai harangláb

Temető (3.029 km)
Lekvárium (3.100 km)