Megújulásunk támogatója:  

Református fa harangláb

azonosító:
8294
törzsszám:
6017
szélesség (lat):
N 47° 59,877'
hosszúság (lon):
E 22° 36,621'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
cím:
helyrajzi szám:
017/1
település KSH kódja:
2088
földhivatal:
Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. fa harangláb, népi, 18. sz. vége. (A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba került.)

Állapotjelentések

2018.04.03 11:13 fehér állapot: 1 - pont: 73

Azért adtam a lehető legkevesebb pontot, mert harangláb már nem létezik, a templom pedig Nemesborzova haranglábjával együtt a Szentendrei Skanzenben áll.
A templomot a skanzen nyitásának első létesítményeként 1974-ben szállítottak el Mándról a szomszédos település: Nemesborzova haranglábjával együtt, ugyanis kritikus állapotba került, a felújításához szükséges forrásokat a gyülekezet képtelen volt előteremteni.

Cserébe a falu egy teljesen jellegtelen kis templomot kapott, aminek természetesen nincs is műemléki stástusza. A mándiak már nagyon bánják, hogy odaadták a templomukat- Szerették volna visszakapni, ám ez már nem lehetséges, mert az átadáskor a múzeum állományába került.

A templom leírása:
"A templom favázas szerkezetű. Alapját a nagyméretű talpgerendák alkotják, erre 2,50 méterenként és a sarokpontokra oszlopok kerülnek, amelyekre a koszorúgerendát fektetik. A vázszerkezetet könyökfák, kötések és csapolások rögzítik. A faváz mezőit tapasztott sövényfallal töltik ki, a függőleges un. kalodafákat gallyal fonták körbe és pelyvával kevert sárkoloncokkal tapasztották be, majd simítás után fehérre meszelték.
A templom homlokzatai egyszerűek, kevés nyílás tagolja, bejárat a nyugati és déli oldalon van. Utóbbin láthatjuk az ablakokat. Szembeötlő a meredek zsindelytető.
A mándi templom a 18. század végi festett templombelsők egyik épen maradt példánya. A mennyezet kazettás kiképzésű, az osztóbordák találkozásánál rozettával díszítették. A kékeszöld alapszínen a tagozatok pirosak és fehérek, a kazetták közepét arany csillag látható."
Forrás: Templomok és Harangok a történelmi Magyarországon - Vizler Imre: Mándi református templom és a nemesborzovai harangláb

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (2.993 km)
Temető (3.029 km)
Lakóépület (3.082 km)
Lekvárium (3.100 km)
Parókia (3.122 km)
Lakóépület (3.201 km)
Lakóépület (3.213 km)