Csizmadia-kúria

Mátészalka Körzeti Földhivatal
Volt Csizmadia-kúria.
:
Bejárata az udvar felől az L alaprajzú épület belső sarkában nyílik egyenes záródású üvegezett farácsos ajtón.
Utcai homlokzatának tengelyében enyhe kiülésű középrizalit 1-1-1 tengelyes. középrizalitjának volutás keretelésű, összetett kőbábos oromzatában monogrammos címerdísz, körülötte karcolt növénydísz. Az oromzat alatt a tetőtérbe félköríves köténydíszes szalagkeretes ablak nyílik.
A középrizalit két oldalán 1-1 párkányzatig érő növénydíszes falpilaszter keretezi az összetett szecessziós jellegű arcalakos stukkós díszítésű ablaka alatt az épület teljes szélességében lábazati párkány, fut végig.
Az épület keleti és déli vége oromzatos lezárású benne 2-2 kis félköríves tetőszellőző.
Nyugati oldalán egyszerű egyenes záródású ablakok.
Udvaráról nyílik pincelejáró, a déli oromfalban. a padlásfeljárója.
Keleti oromfalában elfalazott bejárat, mellette egyszerű egyenes záródású ablak. nyeregtetejét műpala fedi.

Sajnos az előző jelentésekhez képest az épületen semmiféle előrelépés nem történt. Inkább még az idő ami rontott az állapotán.

Présház (5.555 km)