Jékely-kúria

Mátészalka Körzeti Földhivatal
Ált. iskola és óvoda, volt Jékely-kúria, klasszicista, 1810 körül.
:
Település központjától ÉK-re a település végében, a Holt-Szamos partján, nagyméretű telek közepén áll.
Szabadon álló, szabálytalan téglalap alaprajzú végein kiugró toldalékokkal. Kontyolt nyeregtetős, udvara felé teraszos épület.
Bejáratai É-Ny-D felől nyílnak.
É-i homlokzatának tengelyétől balra, rizalit, benne dórfejes féloszlopok között, üvegezett farácsos bejárati előtér. Félköríves záródású bejáratához lépcső vezet.
A rizalitot teljes párkányzat zárja le, felette vakolt díszes timpanonos oromzat.
Két oldalán falpilaszterek között új kialakítású négyzetes ablakok nyílnak.
Eredeti nyílások, eredeti ritmusban csak a keleti homlokzaton nyílnak. Szalagkeretes, könyöklőpárkányos ablakai a D-i udvari homlokzat jobb oldali rizalitján folytatódnak.
A két sarokrizalit eltérő méretű, bal oldali bővített. A kettő között nagyméretű vaskorlátos, burkolt terasz.
Kontyolt nyeregtetejét cserép fedi.

Az épület éppen iskola szerepét tölti be. Az állapota nem túl jó!
Kizárólag a külsejét tudtam szemrevételezni, ott is sok a javítani való. A bejáratnál festés és vakolat hibák jelentkeznek.

Présház (4.168 km)