Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, gótikus, 14. sz. Átalakítva 1734-1759 között. Festett famennyezete 1759-ből. Szentélyében pasztofórium, reneszánsz.

2018.05.07 13:44 fehér állapot: 5 - egyéb

A templom a 14. sz. első harmadában épült, azóta számos átépítésen ment keresztül. Eredeti állapotából a nyugati fal és a hozzá kapcsolódó torony maradt meg, három nagy építési periódusát makettek jelzik. A templom átépítésénak negyedik szakasza 1902-ben kezdődött és 1911-ben fejeződött be. A mai templom ezt az állapotot tükrözi.
Helyreállítása 2013-14 között történt. A munka során minden részletében megújult a torony és a hajó. A templom új téglaburkolatot kapott, amelyet a nyugati karzat alatt az eredeti középkori szintre süllyesztettek, a hajóban pedig a burkolatban jelezték a régi templom alapfalait. A belső falfelületek vakolatát úgy képezték ki, hogy azok mutassák az építéstörténeti periódusokat. A déli falon lehetőség nyílt a nyugati gótikus ablak rekonstrukciójára, a szentélyben későgótikus pasztofórium áll. A falakba másodlagosan beépített faragott középkori kövek teljes kibontására nem volt lehetőség, néhány kibontott követ a karzat alatt állítottak ki.
A templom eredetileg 172 táblából álló festett kazettás deszkamennyezete 1759-ben készült, amely a környék legnagyobb kazettás mennyezete volt. Ebből ma mindössze 46 tábla látható.
Az adatokat Jakab Attila, Szatmári István, Ulrich Attila: GACSÁLY Református Templom c. munkájából vettem.