Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
Ref. templom, késő barokk, 1798. Tornya későbbi.

Sajnos, nagyon kevés információm van egyelőre a templom építési körülményeiről és a történetéről. Az tudott, hogy egy régi középkori monostor helyén épült a szelíd emelkedésű domboldalon 1898-ban késő barokk stílusban, és copf stílusú tornyát később építették rá. Ezek a stílusjegyek egyáltalán nem jellemzőek a protestáns világképre, ezért is különleges a császlói református templom.
Előtte egy hatalmas, erőteljes és máig egészséges gesztenyefa áll, amit 1898-ban ültettek a szeretett királyné, Erzsébet emlékére. A templom kertjében hajdani síremlékek kőmaradványait őrzik, a feliratuk már olvashatatlan.
Sürgős beavatkozást igényelne ez a templom, ami annyi ráfordítást jelentene, amennyi a ma élő pályázati rendszerben elérhetetlen. Nemcsak a torony veszélyeztetett, hanem a hajó festett famennyezete és a karzat is. Többször sújtotta villámcsapás a templomot, a mennyezet deszkapótlásai tanúskodnak erről.