Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, gótikus eredetű, átalakítva és toronnyal bővítve 1719-ben, majd 1829-ben. Berendezés: szószék, 19. sz. első fele; fakarzat, eklektikus, 1870 körül.
:
K-Ny tengelyű, szabályos téglalap alaprajzú, nyugaton egyenes záródású hajó, egy keleti harangtoronnyal, kontyolt nyeregtetővel.
Bejáratai a hajó déli oldalán és a keleti harangtorony tengelyében nyílnak. A harangtornyot két osztópárkány 3 szintre tagolja, melynek mezőit oldalanként és szintenként pilaszterek kereteznek. Ezekben nyílnak a földszinti szegmensíves első emeleti, fekvő ovális, a harangszinten félkörívesen záródó könyöklőpárkányos ablakai.
Teljes órapárkánya felett középpárkányos gúlasisak.
A hajó ívelt oromzattal kapcsolódik a toronyhoz.
Északon 3 szegmensíves ablak tagolja a falat. Nyugaton a támpillérekkel záródó fal déli felében vakolattal, lizénákkal keretezett, szamárhátíves oromzatú, félköríves XIII. századi román kapuja áll, elfalazva.
A hajó déli falának felén folytatódik a vakolt, korai épülte jelzése. A déli bejárat felett szamárhátíves oromzatban függönyíves szemöldökdísz. E felett 3 román rézsűs résablak nyílik, valamint a keleti falrészen 2 darab szegmensíves újabb ablak. Kontyolt nyeregtetejét műpala borítás fedi.

Kivülről rendben van, beül a padokat javították

Könyvtár (0.028 km)