Gencsy-kastély

Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Óvoda és nevelőotthon, volt Gencsy-kastély, barokk eredetű, 1774. Átépítve és emelettel bővítve a 19. sz. második felében.
:
Bejáratai az utca és az udvar felől nyílnak, melyeket lépcsőfeljárókon lehet megközelíteni.
Főhomlokzatának két oldalrizalitja között a földszinten 5db. dór oszlopos üvegezett árkád nyílik, arcdíszítésű zárókövekkel. Felette balluszteres kőkorlát szegélyezi a rizalitok között futó teraszt, melynek homlokzata, félkörös vakárkádjával a földszinti árkádsor ritmusát követi. Az ívek felett a teljes, növénydíszes, fogsoros párkányig kompozit fejezetes falpillérek futnak.
A főhomlokzat 2- árkádsoros. 2 tengelyes, a rizalitokban a földszinten egyenes, az emeleten timpanonos szemöldökpárkányú ablakokkal.
Az épület két oldalán kétszintes, csapott sarkú, vakkorlátos oromzatú toldaléképület áll, földszintjén 1. emeletén 3 egyenes szemöldökpárkányú ablakkal.
Udvari homlokzatának két oldalán jelzett sarok, középen nagyméretű terasszal kiugró egyszintes ablak középrizalit. Földszinten 3-1- ajtó- 1-1-3 tengelyes emeletén 1-1-1-1 tengelyes. Ablakai egyenes záródásúak. A középrizalit felett vakolt falpilaszterek tagolják a homlokzatot. Összetett kontyolt nyeregtetejét hódfarkú cserép fedi.

A felújítás késik, az épület lakatlannak tűnt.

Könyvtár (0.207 km)