Somogy
Siófok Körzeti Földhivatal
R.k. templom, barokk, 1782. Berendezés: fő- és mellékoltárok, szószék, barokk, 18. sz.

A 14 éve végzett felújítás óta nagyon sokat romlott a templom állapota. Két éve történt egy szakértői felmérés a szükséges javításokról, de abból eddig nem sok valósult meg.
A felmérés:
VÉDETT TEMPLOMOK ÁLLAPOTFELMÉRÉSE
A KOPPÁNYVÖLGYI HACS TERÜLETÉN :
Szólád római katolikus templom
Építés ideje:
1782.
Utolsó felújítása:
2000-ben teljes, de sajnos igencsak szakszerűtlenül végrehajtott felújításon esett át.
Különösen a tetőfedési munkák és az ereszek kiképzésének vannak súlyos, az épület állékonyságára is kiható hiányosságai.
Jelenlegi állapota:

A hornyolt cserépfedés alsó kettőzött sora hiányzik. A torony fedésének ereszének elő állása elégtelen mértékű, ami a rizalitok fejének tönkremenetelét okozta. Az élgerincnél a cserepek
hibás befaragása és a bádogszegély hibája a falazott párkányt
tönkretették, a fafödém épségét veszélyeztetik, a torony falának átázását okozzák.
Megoldatlan a lejtő terepen, löszös talajon álló épület lábazati falainak felszíni vizek elleni védelme. Az emiatt felszívódó nedvesség korábban a lábazat magasságáig áztatta át a falakat.
A felújítás során sovány betonból készítettek új lábazatot, amivel azt érték el, hogy a lábazat száraz, de most a nedvesség a lábazat feletti magasságban jelentkezik és igényel állandó
javításokat.
A templom keleti oldalától emelkedő terepről levonuló nagy mennyiségű víz az épület falai alá jutva azok süllyedését okozzák és már súlyos repedéseket idéztek a sekrestye keleti és a torony délnyugati falán.

Javaslat:
A cserépfedés alsó sorát mindenhol, a toronynál is kettőzni kell.
A torony esetében ereszének előállását növelve kell ezt elvégezni. Ezek elmulasztása beláthatatlan károkat okozhat, ezért elvégzésük halaszthatatlan. Ezt követően a legfontosabb az épületnek a keleti oldalán emelkedő lejtős terepről levonuló vizek elleni védelme, aminek módját mérnöki módszerekkel kell meghatározni, megtervezni. Ideiglenesen kisebb
tereprendezési munkákkal és nyílt árkok (folyókák) létesítésével kell javítani a jelenlegi kedvezőtlen helyzeten.

El kell távolítani a lábazatok beton burkolatát, helyette mészhabarcs vakolatot kell készíteni és a lábazatot kísérő járdát kell építeni. Végül sor kerülhet a homlokzati felületek felújítására, újrafestésére is.

Sürgősség:
A szép és értékes műemlék állagának megőrzése érdekében halaszthatatlan.