Mayerffy-hordó, az épület pincéjében

Egyéb építmény
egyéb
Az épület pincéjében az ún. Meyerffy-hordó, 1826.
:
Zártsorú beépítésben álló, körülépített udvaros, háromemeletes historizáló lakóház várlejtő alá benyúló nagyméretű pincéjének egyik ágában található márványhordó, az ún. Mayerfy-hordó.
Főhomlokzata 7 tengelyes, a középtengelyben kapuval, az első és második emeleten erkéllyel. A szinteket övpárkányok osztják, a felső szintet erőteljes főpárkány koronázza. A két alsó szint vakolatból képzett kváderezésű, ablakai egyenes záródásúak. A két felső szintet korinthoszi óriáspilaszterek fogják össze, melyek fölött a főpárkány golyvázódik; az ablakok félköríves záródásúak, a felső szinten kettőzöttek. Hátsó homlokzata az emelkedő terepszint miatt csak háromszintes, ablakai egyenes záródásúak. Mindkét oldal tetőzete az újonnan beépített tetőtér álló, "kutyaól" ablakaival terhelt.

Picit nehéz itt az ember helyzete, mert a leírás alapján a ház és a hordó is védett, így egyszerre érdemes a kettőt osztályozni. Viszont a hordó ugye évtizedek óta nem látogatható, pedig az emberek jelentős része ismeri a történetét, Ráday Mihály is foglalkozott vele a műsorában anno. Ha Samyke nem jutott volna be tavaly februárban, valószínű semmit se tudnánk a hordó állapotáról. Így -mivel a hordó állapotában továbbra sincs feltehetőleg változás, a lakóház viszont szép, díszes, és kitűnő állapotú -egy 4-es osztályzatot érdemel összességében.