Szent Jakab bencés apátság romjai

Rom
LAKÓÉPÜLET
kolostor
Somogy
Kaposvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szent Jakab bencés apátság romjai, alapítva 1061-ben, román, 12. sz. és gótikus, 1400 körül. Múzeum.

A jelentés készítésekor az ásatás utolsó napjaiban jártak. Állítólag hamarosan meglesz a bemutatás, helyreállítás terve, aztán elkezdik. A rekonstrukciók méretékéről, méretéről eddig többféle hírt lehetett hallani, az biztos, hogy valamiképpen óvni kellene az időjárástól a részben 11. századi templomfalmaradványokat.

Kőkereszt (0.711 km)
Takács-kúria (2.228 km)
Kőkereszt (2.357 km)
Kőkereszt (2.472 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

Az egykor önálló település már Kaposvár része. A bencés apátság több éven át tartó régészeti kutatása befejeződött, jelenleg a felújításra, új látogatóközpont építésére vár a romemlék. Bár 11. századi alapítású maga az apátság, a régészeti adatok alapján a falak egy részének története a magyar honfoglalást megelőző évtizedekbe, a 9. századba, a Karoling-korba nyúlik vissza. A ma látható temploma 11. századi, több mint két méter magas álló falakkal, érthetetlen, hogy miért van kitéve az időjárásnak évtizedek óta, ennyire sok ezeréves templomunk azért nincs.