Gyaloghíd

Közlekedési emlék
Somogy
Siófok Körzeti Földhivatal
Gyaloghíd, többtámaszú vasbeton szerkezet, tervező: Zielinszky Szilárd, 1907.

A 107 éves híd állapotában nincs változás.
Az itteni fönti leírás szerint 1907-ben épült, de én több helyen is azt találtam, hogy valójában 1905-ben, és ezt erősíti meg a déli végén levő picike mozaik is a betonban, ott is az 1905-ös évszám van kirakva kis kövekből.

A 48. hídmérnöki konferenciára 2007-ben megjelent kiadvány írja a hídról:

,,A hatnyílású vasbeton híd a nyugati mólóra vezet, folytatólagos többtámaszú egyenes gerendahíd, támaszonként egy-egy négyszög-keresztmetszetű vasbeton oszloppal. A szélső támaszközök 15, a közbensők 18 méteresek, teljes hossza 102 m. A nyílásokban egy hosszanti gerenda található, 35 x 40 cm-es méretekkel, rajta 14 cm vastag és 195 cm széles vasbeton lemez. A gerenda és az oszlopok, valamint a lemez kapcsolatánál kiékelés, illetve kereszttartó található. A támaszoknál mintegy 1 m magas vasbeton oszlopok tartják az eredeti, igen szép, kovácsoltvas korlátot.
Folytatólagos főtartó tervezése bátor és jó döntés volt. Enyhe kiékelés a támaszoknál, a pályalemez kereszttartóval való alátámasztása, a 15-18 méterenként elhelyezett vasbeton korlátoszlopok jól átgondolt és nagyon anyagtakarékos megoldást, légies, karcsú hidat eredményeztek.''