Kálvária-kápolna

kálvária
kálvária
Vác Körzeti Földhivatal
Kálvária-kápolna és stációk, klasszicista, 1853.
külső leírás:
Meredek dombon, a falu K-i oldalán szabadon álló, keletelt kápolna. Négyszögalaprajzú hajó félköríves apszissal. Főhomlokzatán kőkeretes kapu, faragott ajtószárnyak, eredeti vasalások, előtte lépcsőfoknak beépített sírkő, felirata: Virgilio Webher 1816. A kapu felett erőteljes ereszpárkány, e felett keskeny párkánnyal két mezőbe osztott barokk oromzat, felső vége volutás oldalvégződéssel. Fönt középen bádoggal fedett tornyocska, gúlával fedve. Az oldalfalak 3-3 síkba osztva, a középsőben 1-1 szegmensíves ablak, a többiben szintén szegmensívesen záródó stációs fülkekiképzés. Bádog lemezzel fedett nyeregtető, külön-külön a hajó és a szentély felett. A kápolnához vezető út mentén 9 stációs ház.
A kápolnától D-re áll az 1935-38 között, Maróti Géza tervei alapján épült befejezetlen monumentális emlékmű: Nemzeti hőseink és tragédiáink emlékhelye.

Az épület állapota, nem javult, vagyis továbbra is pereg a festés. A kis torony is ferdén áll (sajnos a fényképen a torzítás miatt nem látszik). A temetőtől felvezető stációk viszonylag rendben vannak.

plébánia (0.180 km)
népi eklektika (0.190 km)