Római castrum

Régészeti emlék
erőd
Szentendre Körzeti Földhivatal
Római castrum alapfalai, 4. sz. eleje. Várispánság romjai, 10-11. sz.
:
Szabálytalan háromszög alaprajzú 130*114 m alapterületű katonai tábor; a természetes domborzathoz igazodik. Sarkain legyező alakú tornyok, kissé íves hosszanti oldalain patkó alakú, falsíkból kiugró tornyokkal.
A castellum Duna felőli oldalán a 360-as években egy patkó alakú torony elbontása után kétnyílású kaput alakítottak ki. ez elé a kapunyílás elé a 380-as években egy 12*12 m-es alapterületű tornyot emeltek.
A római időkben az épületek a várfalak belső oldalai mentén álltak.
A kapubejárattól D-re egy tornácos épületet tártak fel, a castellum DK-i részén három épület került teljes, illetve részbeni feltárásra.
Az erődítményt az ÉK-i és DK-i oldalakon két párhuzamos, a Várhegy felé eső részen egy harmadik árok védte.
A XI. században a vár K-i részén az elpusztult római épületek fölé épült az a kétosztású 16, 5 m hosszú, 10, illetve 9 m széles kora árpádkori épület, amely valószínűleg az ispán lakóháza volt.
Az 1980-as évek elején a vár Ny-i oldalán lévő kapubejárat és az elé épült torony maradványai, illetve a DK-i részen feltárt legyező alakú saroktorony és két patkó alakú torony, valamint a várfalon belül lévő két római épület és ispáni ház maradványait ideiglenesen konzerválták.

A konzervált romok jó állapota jó, környékén (falak mentén) a fű le van nyírva.

Római villa (0.121 km)