Római őrtorony

Régészeti emlék
Római őrtorony helyreállított falmaradványai 372-ből.
:
Késő római kori négyzetes alaprajzú 1, 05 m falvastagságú 9*9 m alapterületű őrtorony.
Bejárati ajtaja a Duna felőli oldalon van. Alapfalai az 1950-es években helyreállításra kerültek.
Az őrtornyot körülvevő kerítés kapuja melletti oszlopon az ásatás során talált építési tábla rekonstruált latin nyelvű felirata olvasható. Magyar fordítása:
"A mi urainknak, Valentinianusnak, Valensnek és Gratianusnak, a legnagyobb császároknak fejedelmi parancsára, valamint a kiváló férfiak közül való Equitius comesnek, a hadsereg főparancsnokának rendelkezésére Foscanus, a Marsról elnevezett I. számú legio parancsnoka a reábízott katonáival együtt a parancsot végrehajtva ezt az őrtornyot az alapjaitól az utolsó simításig felépítette Modestus és Arinthaleus jeles férfiak konzulsága idején."
Modestus és Arinthaleus a megmaradt konzullisták alapján i.e. 372-ben viselték a konzuli tisztséget, ekkor épült az erőd.

Jó állapotú romok, rendezett környezetben