Lakótorony

Erődítmény
torony
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alsóvár lakótornya, ún. Salamon-torony, 13. sz. közepe, gótikus átalakításokkal. 1569-től romos. Purista restaurálása részleges (Schulek Frigyes). Helyreállítva 1962-1966. Keleti oldala előtt gótikus palota alapfalain új épület. A lakótoronyban a kir
:
A visegrádi Fellegvár és a Duna közötti szorost lezáró várfal-rendszer, amelyen a régi országút keresztül haladt. Ezen a ponton alakították ki az erődítmény központi részét egy nagyméretű lakótoronnyal.
A falrendszer fölső része csak az É-i oldalon épült ki, két négyzetes alaprajzú őrtorony erősíti, és gyalogkapu vezet át rajta. Az út áthaladásának helyén nagyméretű négyszögletes kaputorony épült. A kaputorony mellett a Salamon-tornyot megkerülő várfalszakasz következik, majd meredeken a Duna-partra lefutó fal.
A Duna-parton négyszögletes őrtorony áll. Innen a rövidebb oldalon egy rövidebb várfal fut a hegyoldalba. Ezen az egyszerű kapun vezették keresztül a régi országutat. A vár lakótornya a nyújtott hatszögletű alaprajzú Salamon-torony. A tornyot egy belső várfal övezi. A belső vár keleti fele terasz-szerűen megemelt. Itt egy középkori kőház maradványai láthatók.
A Salamon-torony lábánál XV. sz-i ciszterna van.
A Salamon-torony falait XIII. sz-i pártázat zárja le. A mellvéd alatt gyilokjáró-folyosó modern rekonstrukciója fut körbe.

2017.07.05 13:17 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 47,787' E 18° 58,642' - pont: 4

Az épület általános állapota jó,
de a belső helységek közül van, amelyik beázik (mind a plafonon, mind a padlón láthatóak a nyomai). Sőt, a torony külső falának belső oldalán is látható beázás nyoma.

Vízibástya (0.103 km)
Pálfy-kastély (0.242 km)