Vízibástya

Erődítmény
torony
Szentendre Körzeti Földhivatal
Vízibástya, 13. sz. Kapu, 1938-ból. Déli és északi várfalak, zárófal, három faltoronnyal, 14. sz.
:
A visegrádi Fellegvár és a Duna közötti szorost lezáró várfal-rendszer, amelyen a régi országút keresztül haladt. Ezen a ponton alakították ki az erődítmény központi részét egy nagyméretű lakótoronnyal.
A falrendszer fölső része csak az É-i oldalon épült ki, két négyzetes alaprajzú őrtorony erősíti, és gyalogkapu vezet át rajta. Az út áthaladásának helyén nagyméretű négyszögletes kaputorony épült. A kaputorony mellett a Salamon-tornyot megkerülő várfalszakasz következik, majd meredeken a Duna-partra lefutó fal.
A Duna-parton négyszögletes őrtorony áll. Innen a rövidebb oldalon egy rövidebb várfal fut a hegyoldalba. Ezen az egyszerű kapun vezették keresztül a régi országutat. A vár lakótornya a nyújtott hatszögletű alaprajzú Salamon-torony. A tornyot egy belső várfal övezi. A belső vár keleti fele terasz-szerűen megemelt. Itt egy középkori kőház maradványai láthatók.
A Salamon-torony lábánál XV. sz-i ciszterna van.
A Salamon-torony falait XIII. sz-i pártázat zárja le. A mellvéd alatt gyilokjáró-folyosó modern rekonstrukciója fut körbe.

Tökéletesen jó állapotú a vízi-bástya

Lakótorony (0.103 km)