Római villa

Régészeti emlék
Szentendre Körzeti Földhivatal
Római villa alapfalai, 3. sz.
:
A jelenleg védőépület alatt bemutatva két különböző korú templom maradványai találhatók.
A korábbi, Szt. István korabeli plébániatemplom volt, ennek elbontott alapfalai fölé a XI sz. 2. harmadában egy esperesi templomot emeltek. A korábbi (Szt. István kori) templom hossza 10m., szélessége 4,5 m. volt. Falai kőből épültek kötőanyagként nem mészhabarcsot, hanem agyagot használtak. Vakolata kívül mészhabarcs volt, belül nem találtak vakolást. Ezt az első dísztelen, kisméretű templomot a XI sz. 2. harmadában elbontották, megmaradt alapfalai fölé egy alaprajzában is eltérő, jóval nagyobb és díszesebb templomot építettek, úgy hogy a régebbi templom maradványai az új templom szentélye alatti területre kerültek.
A 2. esperesi templom alaprajza: téglalap alakú, hajóhoz négyzetes formájú külső hossza 18,35 m., szélessége 9,4 m. széles előcsarnok falmaradványai kerültek elő, amely valószínűleg gyülekezeti hely volt. Az előcsarnokból két ajtónál a hegyoldalba mélyített kisebb gazdasági udvarba lehetett kijutni. A két templomhoz tartozó temetőből 221 sírt feltártak, amelyek közt volt egy fő esperesi sír is (Paténa és kehely melléklettel).

2017.07.05 13:38 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 47,845' E 18° 58,927' - pont: 17

A romokat védő épület ép, a tetőzet is nagyjából - csak az úthoz legközelebbi sarkán látható, hogy a nemesfém kelendő...
Sajnos ugyanitt az amúgy nagyon stílusos és hangulatos kerítés is tönkre van téve.
Én sem jutottam be, így csak az ablakon tudtam befényképezni.