Királyi palota

Rom
palota
Szentendre Körzeti Földhivatal
Királyi palota feltárt romjai, gótikus-reneszánsz, 14-15. sz.
:
A királyi palota 123x123 m-es nagyjából négyzetes alaprajzú épületcsoport. Falai romosan maradtak fenn. Keleti fele a hegyoldal teraszaira épült rá.
É-K-i sarkában háromszintes, alápincézett, négyzetes középudvaros lakóépület. Belső udvarán gótikus kerengő, reneszánsz emeleti loggiával. A palotaszárnytól É-ra árnyékszéktorony, K-i oldalán sziklába vágott udvarral, Ny-i oldalán fallal övezett kis kerttel. A palotaszárnytól K-re későgótikus falikúttal díszített udvar. A K-i oldal közepén egyhajós, poligonális szentélyű, É-ra tájolt, gótikus kápolna maradványai. A szentély K-i oldalához téglalap alaprajzú sekrestye csatlakozik. A kápolna előtt támfalak által tartott széles terasz. A terület D-K-i sarkában ötszintes palotaépület.
A felső részen egy négyzetes udvart vesznek körül három oldalról egykor emeletes palotaszárnyak, a negyedik K-i oldalon támfal helyezkedik el. A Ny-i szárny két szinttel mélyebbről indul. "U" alakú földszintjét nyugat felé folyosó köti össze a hegy lábánál, a legalsó szinten épült téglalap alaprajzú toronnyal.
A palota alsó nyugati falának közepén négyzetes kaputorony. Tőle É-ra "L" alakú épület, udvari homlokzata előtt egykor emeletes, oszlopos folyosóval. Az É-i szárny Ny-i felét a XVIII. sz-ban magtárrá, a XIX. sz. végén lakóházzá alakították, ma a Mátyás Király Múzeum raktárai és műhelyei találhatók benne. Utcai homlokzatán 1400 k. falfülke. A Ny-i szárny utcai homlokzatán zárterkély alépítményének maradványai. A kaputoronytól D-re, egytraktusos palotaszárny maradványai. A palotát délről kerítésfal zárja le. A palota falai alatt XIV. sz-i házak maradványai.
A palota épületcsoportjától É-ra nagyméretű kőfallal övezett kert, közepén kerek szökőkút alapozás. D-K-i sarkában "L" alakú terasztámfal, D-K-i részén sziklába vágott középkori pince kőből épült gádorral, egykor favázas felépítménnyel. A kertet É felé "L" alakú XIV. sz-i épület zárja le. Sarkain + alakú támpillérek vannak, K-i szárnya benyúlik a Fő utca 19. alá.

Nincs mit hozzátenni az előző jelentéshez

Múzeum (0.006 km)