Podmaniczky-kastély

Gödöllő Körzeti Földhivatal
Volt Podmaniczky-kastély, klasszicista, 1806. Részben átalakítva. Vendégház.
:
Kastélyparkban álló, földszintes épület, melyhez folyosóval összekötve melléképület csatlakozik.
A főhomlokzat középtengelyében hat, ion oszlopra támaszkodó porticus, mögötte két, vakolt keretes ajtó.
Az épület két oldalán enyhén kiülő, kétablakos, timpanonnal zárt rizalit. A szárnyakat két-két nagyméretű ablak töri át. A vakolt keretes, nyílásokat szemöldökgerenda díszíti. Az udvari homlokzat két timpanonnal zárt, kétablakos sarokrizalitja között 12 oszlopos tornác. Az oszlopfejezetek dór stílusúak.
A főépületet a melléképülettel földszintes, nyeregtetővel fedett ablakokkal áttört folyosó köti össze. Az oromzatos, sátortetővel fedett egyemeletes épület középtengelyében toszkán falpillérekkel alátámasztott rizalit. Két oldalán oromzatos nyeregtető, középen fél nyeregtető.
Jobb oldalt, valószínűleg utólagosan beépített kisebb, sátortetővel fedett torony, mely tömegével a homlokzat elé ugrik. A tornyon keretezetlen nyílások. A melléképület nyílásai hasonlóak a főépületéhez, a falat itt támpillérszerű, toszkán fejezetű, oromzattal zárt lizénák erősítik.

Változatlanul jó álllapotban van.