Rudnay-kastély

Vác Körzeti Földhivatal
Panzió, volt Rudnay-kastély, kora klasszicista, 1802. Feltehetőleg Isidore Canevale építette.
Szabadon álló, fszt-es, téglalap alaprajzú épület. Palával borított nyeregtetőzet.
Két melléképülettel szegélyezett előkertre néző 3+3+3 tengelyes főhomlokzat A homlokzat két oldalán 3-3 egyenes záródású, keretelt, könyöklőpárkányos ablak, táblás köténydísszel, párkányig futó szemöldökmezőkkel. Középen négy dór oszlopból álló portikusz. A falat az oszlopoknak megfelelő helyen féloszlopok díszítik. Köztük két, az előbiekkel egyező ablak félköríves, váll- és zárókővel díszített felülvilágítós ajtót fog közre.Az oszlopok felett háromrészes, triglifes főpárkány, faragott kőoromzatán felirat. Középen két fekvő oraszlán között füzérdíszes talapzat vázával.
Kerti homlokzata 4+3+4 tengelyes. Középen rizalit falsávokkal három részre osztva, a két szélsőben 1-1 keretelt, egyeneszáródású ablak táblával, és füzérrel díszített szemöldökmezővel. A középső tengelyben félköríves, váll- és zárókővel díszített ajtó az övpárkány felett, mindhárom tengelyben 1-1 kis fekvő ablak. Falsávokkal, tükrökkel díszített, golyvázott párkány zárja le. Felette háromszögű oromzat, középen puttófejjel díszített záróköves ablak, hajlítottívű szemöldökpárkánnyal, kétoldalt rózsákból alkotott füzér. 4-4 egyeneszáródású, keretelt, könyöklőpárkányos, táblás díszű ablak fogja közre a középrészt, amely előtt lépcsős feljáratú, rácsos mellvédű terasz helyezkedik el. A homlokzatokat párkány zárja le, amelyeket faltükrök, táblák, lizénák díszítenek. A melléképületek a 18. században épülhettek, copf stílusban.

Sajnos semmi változás nem történt az utolsó jelentés óta.