Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
7520
törzsszám:
7432
szélesség (lat):
N 47° 46,617'
hosszúság (lon):
E 19° 7,850'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
jelenlegi típus:
polgárház
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
3164
település KSH kódja:
24934
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Lakóház, barokk, 18. sz.
külső leírás:
Zártsorú, körülépített udvaros beépítésű, emeletes sarokház, barokk, átalakított. Rontott, többtagú öv- és főpárkány osztja két részre. A fszt-en szalagdíszes, könyöklős ablakok, az emeleten újabb szecessziós dísszel lizénák között szalagdíszes, könyöklős ablakok. Kosáríves, kőkeretes kapu az öttengelyes homlokzat közepén. Oldalhomlokzata (Káptalan u. 17.) kéttengelyes, asarokrész konzolosan kialakított.
Kossuth téri homlokzat: térrel párhuzamos, cseréppel fedett nyeregtető 2 modern tetőablakkal. A tetőzetet toldalékokkal kötötték össze a szomszédos épület tetőzetével. Elrontott többtagú öv- és főpárkány. A földszint öttengelyes, közepén kosáríves, kőkeretes, kerékvetős, záróköves kapu. A kapu ácsszerkezete fa, halszálkás, gyalogkapuval ellátott. Állótéglány, szalagkeretes, T-osztós ablakok. Rózsaszín homokkő lábazat. Az öttengelyes emeleten állótéglány, szalagkeretesT-osztós ablakok. A vakolat okkersárga.
Káptalan utcai homlokzat: Utcával párhuzamos nyeregtető összekötve a Kossuth térisarkon az utcára néző trapéz kialakítású tetővel. Öt tengelyes, az első három tengely későbbi, szacessziós átalakítás, vagy hozzátoldás eredménye. Egységes rózsaszín homokkő lábazat. A fszt-en az 1-3. tengelyben állótéglány, keresztosztós, tagolt könyöklős, szecessziós volutás konzolok tartotta szemöldökpárkányos, tükrös ablakok. a tükrökben növényi motívumok. Az emeleten az 1-3. tengelyben modern négyzetes , keresztosztós ablakok. Az eresz alatt tagolt főpárkány, konzolos, tükrös, többszörösen tagolt osztópárkány. A fszt. 4-5. tengelyében lapos íves záródású, a lábazatba befutó, többszörös osztású ablak, talán egy korábbi bejárat. ennél 70 cm-rel magasabban kisméretű, szalagkeretes, T-osztós ablak. A sarokrész konzolosan kialakított. Az emelet 4-5. tengelyében állótéglány, szalagkeretes, T-osztós ablakok. Egyszerű tagolt osztó- és főpárkány, az osztópárkány1 méterrel alacsonyabban van, mint az első három tengelyben.

Állapotjelentések

2022.07.24 10:50 Zerind állapot: 4 - pont: 38

Néhol vakolat- és festéshibák, firkálmányok látszanak rajta. Ezektől eltekintve jó állapotúnak tűnik.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.067 km)
Lakóház (0.111 km)
Lakóház (0.134 km)
Lakóház (0.135 km)
Lakóház (0.142 km)
Lakóház (0.150 km)
Lakóház (0.185 km)