Vác Körzeti Földhivatal
R.k. templom, barokk, 1743-1744.
külső leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, barokk templom, homlokzat elé épített toronnyal. A főhomlokzat közepén félköríves bejárat. A torony alatti bejárati előcsarnok mindkét oldalán szegmentíves ülőfülke. A templom kapuzata füles keretelésű, zárókővel. A bejárat feletti fülkében egy fiatal férfi szent, kétoldalt pedig egy-egy szakállas férfi, - balra Mózes, jobbra apostol -, fa szobra áll. Állítólag a pest-lipótvárosi kápolnából hozták ide ezeket, mikor azt lebontották. Kvalitásos munkák a 18. sz-ból. Párkány, felette ívelt oromzat, és a torony hosszú, felső szakasza kosáríves ablakkal. Egyenes párkány felett tört vonalú sisak. Oldalhomlokzatai falsávokkal három részre osztva, ezekben egy-egy kosáríves ablak könyöklőpárkánnyal. A hajónál keskenyebb szentély a nyolcszög öt oldalával záródik. A bal oldalon féltetős sekrestye kőkeretes ajtóval. Lábazat. A templom kiképzése a vele egyidőben épült vácrátóti temploméval azonos. A kapu előtt két darabból álló palmettás díszű, 12. sz-i kő lap feküdt (valószínűleg a régi templomból, amelyet 1954-ben a Szépművészeti Múzeumba szállítottak be.

(A topográfián alapul)
:
A főhomlokzat közepén félköríves záródású bejárat. A torony alatti bejárati csarnok mindkét oldalán szegmentíves ülőfülke. A templom kapuzata füles keretelésű zárókővel. A bejárat felett fülkében egy fiatal férfi szent, kétoldalt pedig 1-1 szakállas férfi - balra Mózes, jobbra apostol-ó -fa szobra áll. Állítólag a Pest- lipótvárosi kápolnából hozták ide ezeket, amikor azt lebontották. Kvalitásos munkák a XVIII századból.
Párkány, felette ívelt oromzat és a torony hosszú, szakasza kosáríves ablakkal. Egyenes párkány felette hagymasisak.
Oldalhomlokzatai falsávokkal három részre osztva, ezekben 1-1 kosáríves ablak könyöklőpárkánnyal. A hajónál keskenyebb szentély a nyolcszög öt oldalával zárul. A baloldalon féltetős sekrestye kőkeretes ajtóval. Lábazat. A templom kiképzése a vele egy időben épült vácrátóti temploméval azonos.

A templom állapota alapvetően nem rossz, bár a festése erősen foltos. A lábazatnál le van verve a vakolat, talán egy hamarosan bekövetkező szigetelés első munkálataként.