MÉMOSZ-székház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
irodaház
rövid leírás:
MÉMOSZ-székház. Saroktelken szabadonálló, két, eltérő funkciót - irodaház és kongresszusi terem - kiszolgáló, nyaktaggal összekötött, vasbetonvázas épület együttese. Épült 1948/49-ben (Gárdos L., Perényi I., Preisich G., Szrogh Gy.).
külső leírás:
Saroktelken szabadonálló, két eltérő funkciót - irodaház és kongresszusi terem - kiszolgáló, nyaktaggal összekötött, vasbetonvázas épület együttese. Épült 1948-1949-ben, Gárdos Lajos, Perényi Imre, Preisich Gábor, Szrogh György tervei szerint.
:
Saroktelken szabadon álló, téglalap alaprajzú, három, egyenként tizennégy db. hengeres pillérből álló tartósor által hordott, vasbeton vázas, négy emeletes irodaépület. Nyugati homlokzatához a déli oldalon egy keskeny átjáró csatlakozik, mely a szintén vasbeton vázas kongresszusi központba visz.

Külső: A főhomlokzat Kelet felé néz. Ez egy szintenként vízszintes betongerendákkal osztott üvegfal. A tartópillérek közvetlenül a homlokzat előtt állnak. Az egész homlokzatot egy előreugró "szalagkeret" övezi, egy kubusba fogva az emeleteket. Az első emelet előtt, a tartópillérek elé ugorva keskeny, üvegmellvédes erkély húzódik végig. A második és a harmadik emeleten a (balról számított) második és ötödik pillér között egy kubikus tömb ugrik a tartóelemek elé, szintén vízszintes betongerendával osztott üvegfallal.
A földszinten a hatodik és hetedik pillér közti szakaszig a fal ívesen előreugrik. Hosszú, keskeny ablakokból, köztük ugyanolyan keskeny, szalagszerű, fekete kővel borított sávokból áll. Az üvegkapu a déli részen található. E falrész után a tizedik és tizenegyedik pillér közti szakaszig egyszerű üvegfal húzódik, majd megint egy előreugrás következik. Itt egy négyszögletes, terméskő borítású fal található, déli oldalán a melléklépcsőház üvegkapuja áll, keleti részén pedig három vízszintes sávban kis, négyzetes ablakokból álló nyílássor kapott helyet.
A negyedik emelet visszaugrik, előtte széles erkély húzódik. A tető Y alakban az épület középtengelye felé lejt, a terasz felett kerek, üveggel fedett nyílássor fut rajta végig.
Az északi homlokzaton nem látható a három pillérsor, a földszinten végig terméskő fal van. A keleti oldalon egy üvegajtó nyílik, a nyugati részen három kis négyzetes ablak található. Ezek felett, az emeleteken keskeny ablakok nyílnak.
A déli homlokzaton, a földszinten látható a két nyugati pillérsor első két eleme, a fal ezek mögött húzódik, keskeny ablakokból és fekete kő borítású sávokból áll. Az emeleteken a két nyugati pillérsor közti sávban fekvő formátumú nagy ablakok nyílnak. Itt érvényesül az egész emeleti kubust borító fehér kőburkolat.
A kongresszusi központhoz vezető átjáró a második emeletig emelkedik, szintenként vízszintesen osztott, amúgy a keskeny ablakos, fekete sávos kialakítás látható rajta.
A nyugati oldal földszintjére Északon átfordul a terméskő falazat, amelyen kis, négyszögletes ablakok nyílnak. Az alsó két emeleten nagy, a felső kettőn kicsi négyszögletes ablakok kaptak helyet.

A négyszög alaprajzú kongresszusi központ a keskenyebb, déli és északi oldalán négy db. V alakú vasbeton tartóelemre támaszkodik, fala előre dől. Főhomlokzata a Városligeti fasorra néző déli homlokzat. A tartóelemek itt fekete kővel borítottak, a földszinten és az emelet erkélyén látszanak. A földszint kővel borított sávok és hosszú, keskeny üvegezett nyílások ritmikus rendszerére épül, az üvegkapu előreugrik. A felső szint tömör kubikus tömb. Alján egy erkély ugrik hátra a homlokzat egész szélességében, tömör mellvéd húzódik előtte. A tömb felső részén egy építkezést ábrázoló, kubikus formákból alakított, csak a kontúroknál kimélyített laposdombormű látható. Az egész fehér kőburkolatú.
A hátsó homlokzaton (É) a földszinten öt ablak és egy kapu található, a felső kubus alján pedig egész szélességben egy üvegfal fut végig. A tartóelemek itt csak a földszinten láthatóak.
A keleti és nyugati homlokzat jellegtelen, Keleten a kongresszusi központot az irodaépülettel összekötő átjáró mellett (É-ra) egy kapun be lehet jutni. (Eredetileg az előtérbe, mely jelenleg ideiglenes falakkal szét van szabdalva.)

Az épület állapota jó. A Városligeti fasor felé néző rész rendezetlen.