Beleznay-Nyáry-kastély

Monor Körzeti Földhivatal
Nevelőotthon, volt Beleznay-Nyáry-kastély, barokk, 1710 körül.
:
Szabadon álló, egyemeletes, park felé néző, "U" alakú szárnyakkal kiképzett barokk kastély.
Főhomlokzata 2+3+2 tengelyes, középső részén kissé előrelép.
Földszintje sávozott, egyenes záródású könyöklőpárkányos ablakokkal; az övpárkány felett az emeletet lizénák tagolják. Emeleti ablakai füles guttás keretelésűek indás ornamentikával, alattuk könyöklőpárkány, s domborított falsíkon köténydísz.
Oldalhomlokzatain alul-felül egy-egy ablak, az oldalhomlokzatok közepéhez egy-egy négyszögletes torony kapcsolódik, három oldalán a fentiekkel egyező ablakokkal. Körülfutó profilozott kétrészes párkány, felette a tornyoknak még egy szakasza lant alakú vakablakokkal. Hagymasisak fedi a parilonokat.
Hátrafelé egy-egy földszintes szárnyépület kapcsolódik hozzájuk, hajlított ívű oromzatos homlokzataikon szalagkeretes bújtatott rácsos ablak, felette ovális ablakok.
A jobbszárnyban személyzeti lakások, a balszárnyban istállók és raktárak voltak, jelenleg étterem, konyha és iroda.
A főépület udvari homlokzata öttengelyes, egyenes záródású kőkeretes ablakokkal. Közepén két-két toszkán oszlop háromszögletű timpanonos porticust tart: az orommezőn a Nyáry-címer.
A bejárati ajtó kőkeretes, egyenes záródású, felette félköríves felülvilágító ablak.
Kontytető fedi az épületet.