Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
7212
törzsszám:
7175
szélesség (lat):
N 47° 35,477'
hosszúság (lon):
E 18° 45,792'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Pest
helység:
cím:
helyrajzi szám:
3
település KSH kódja:
28185
földhivatal:
Budakörnyéki Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, középkori alapokon barokk, 1748-1752. Berendezés: fő- és mellékoltárok, szószék, padok, sekrestyeszekrény, Szt. József-szobor, 18. sz. második fele; keresztelőkút, 1800 körül.
:
A falu főutcája mellett húzódó parkban szabadon áll a keletelt, egyhajós, sokszögzáródású szentéllyel valamint a főhomlokzat síkjában, annak tengelyében álló toronnyal ellátott kontyolt nyeregtetős, palafedéses épület. A főhomlokzat három részből áll, melynek középső része a torony alsó része. Ezt kettős pilaszterek keretezik, melyeket három részes párkány zár le. A párkány architráv eleme a pilaszterek fejezetén golyvázódik. A homlokzat középtengelyében nyílik a szegmensíves, záróköves, szalagkeretes kapu, melynek ívét követi a pálcatagos szemöldökpárkánya. A kapu fölött szintén szegmensíves szalagkeretes ablak nyílik. Az egy részes koronázó párkány fölött volutás oromzat pár köti össze a hajó homlokzatát a toronytesttel. A torony élein tovább futnak felfelé a kettős pilaszterek. A tornyot osztópárkány tagolja. Az első szinten egy szalagkeretes, szegmensíves ablak nyílik, a második szinten négy, szintén szegmensíves és szalagkeretes, de nagyméretű harangablak. A tornyot órapárkány és barokk hagymasisak zárja le. Az oldalhomlokzatok tagolatlanok, egyetlen díszük a délin négy szegmensíves szalagkeretes ablak, az északin három. A szentély déli ablaka alacsonyabb kialakítású, az épülethez ott csatlakozó sekrestye miatt. A sekrestye déli falán egy egyenes záródású szalagkeretes ajtó, és egy ugyanolyan kialakítású ablak nyílik. A két oldalhomlokzaton egy-egy támpillér jelzi a középkori templom valószínűsíthető sarkait, ahol a támpillérek átlósan álltak, így most a falsíkkal hegyesszöget zárnak be.

Állapotjelentések

2012.06.23 11:43 otomi állapot: 4 - koordináta: N 47° 35,478' E 18° 45,787' - pont: 11

A kármentés elkezdődött: a teljes tetőt kicserélték, a vakolatot kívül körben leverték, az alapot leszigetelték. Ha befejezik és egy festést is kap, ismét 5 lehet az állapota.
A park nagyon szép, rendezett.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Sírkövek (0.308 km)
Templomrom (2.428 km)
Lakóház (3.425 km)
Fogadó (3.609 km)
Kálvária (4.366 km)