Várady-kastély

Budakörnyéki Földhivatal
Volt Várady-kastély, klasszicista, 1825.
:
A falu főutcája mellett, főhomlokzatával, azzal párhuzamosan, az utcavonalnál beljebb áll a földszintes, klasszicista kúria, mely az U alakban előtte álló gazdasági épületekkel cour d'onneur-ös kialakítású. Az 5+1+5 tengelyes főhomlokzatot nagy kiülésű főpárkány zárja le. A középső tengelyben egy mély tükrű timpanonnal lezárt kis kiülésű rizalit középtengelyében nyílik a félköríves lezárású, felülvilágítós, két fa kapuszárnnyal ellátott bejárat, melynek két oldalán egy-egy dór fejezetes pilaszterpár tartja a rizalitot lezáró párkányt a timpanonnal. Az egyenes záródású ablakok felett egykori lunetták sejthetők. Az épület jelenleg felújítás alatt áll, így egyéb értékelhető részlet nem látható a homlokzaton. Az épület hátsó homlokzata 4+1+4 tengelyes, ugyancsak egyenes záródású ablakokkal. A középső, rizalit szerűen előreugró tengelyben egy összetett nyílászáró töri át a falat, amely egy egyenes záródású ajtóból, és egy ahhoz csatlakozó, ugyancsak egyenes záródású ablakból áll. Az elemeket keskeny, dórfejezetes pilaszterek választják el és keretezik. Az épület keleti homlokzatán három vakablak, a nyugati homlokzaton két vakablak, köztük nyíló kőkeretes pincelejáróval tagolja a felületet. Az ívelt vonalú (koporsó formájú) fedélszéket a településen található másik kúria hasonló fedélszéke alapján rekonstruálták. A kúria északnyugati sarkánál egy kapu lehetett, amelynek már csak egyik oszlopa van meg. Az utcavonalon a kertet faragott kőpillérek között sorakozó puskacsőszerű elemekből kialakított, azóta több helyen átvágott kerítés határolja.

A 6 és fél év alatt semmi nem változott.

Községháza (0.234 km)