Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
72
törzsszám:
15002
szélesség (lat):
N 47° 30,029'
hosszúság (lon):
E 19° 2,050'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
eredeti típus:
múzeum
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6501
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Emeletes barokk sarokház középkori maradványokkal, kora klasszicista homlokzattal. Patikamúzeum.
:
Zárt sorban épült a Tárnok és az Anna utca sarkán. Szárnyaival udvart zár körül. ÉK. tájolású. Egy emeletes, részben alápincézett. Bejárata az Anna utcából, lépcsőháza a kapualjból nyílik. Az utcai főszárny 2, a többi 1 traktusos.
Tárnok utca homlokzata barokk, 6 axisos. Földszintjén magas kőlap lábazat és nútázott falfelület. Ki-be nyíló ablakok kő keretben, újabb köztes ráccsal. A Patikamúzeum bejáratát copf kőkeret övezi, tükrös faragású tokszárakkal, magas copf stílusú, füzérdíszes feltéttel, azonban ez síkra lefaragott. Széles osztópárkány, majd fölötte soktagú könyöklőpárkány fut végig. Emeletén uo. ablakok. Szoborfülke csillagos ég mintával festve, benne Kovács Margit kerámiája: kő talapzaton Madonna. Egytagú főpárkány zárja. Nyeregtető, hódfarkú cserép, kémények régi mintájú fejjel. Az Anna utcai homlokzat a főszárny terjedelmében oromfalas, majd tört alaprajzú síkkal halad tovább. Sima falfelületek, a párkányok nem fordulnak át. Csak a nyílászárók bontják meg a díszítetlen felületet, meglehetősen rendszertelen elosztásban. Némelyik ablak kőkeretes. A Patikamúzeum íves ajtó-ablak nyílása mellett kő középkori gótikus nyíláskeret, restaurálva, kiegészítve. A kapubejárat barokk kosáríves kőkeretben új szárnyak. A keret vállkővel és zárókővel, csonka gúla alakú kerékvetővel. A homlokzaton rendszertelenül szétszórt ablakok, kő- és vakolt keretben. Egy befalazott ívben most ablak. Az "Arany Sas" patika cégérét 1974-ben készítette Pölöskei József.

Állapotjelentések

2014.10.30 12:38 klo állapot: 3 - pont: 4

Nincs változás, tovább hanyatlik az állapota. Pedig különösen az Anna utai homlokzaton nagyon érdekes építészettörténeti elemek vannak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.031 km)
Lakóház (0.034 km)
Lakóház (0.035 km)
Lakóház (0.036 km)
Lakóház (0.038 km)
Lakóház (0.040 km)
Lakóház (0.040 km)
Lakóház (0.046 km)
Lakóház (0.047 km)
Lakóház (0.049 km)