Teleki-Tisza-kastély

Budakörnyéki Földhivatal
Nevelőotthon, volt Teleki-Tisza-kastély, klasszicista, 1840 körül.
:
Parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes, alápincézett, magas tetős épület. Az észak-keleti tájolású főhomlokzat földszintje 11 tengelyes. A sima falfelületet pilaszterek tagolják, és a vakárkádokba sima keretelésű ablakokat helyeztek. A bejárati részt középen pillérek és kettős oszlopok által tartott, oromzatos portikusz. teszi hangsúlyossá. Az emeleti két épületszárnyat lábazaton álló ión fejezetes pilszterek tagolják, közöttük 3-3 félköríves, záróköves, könyöklőpárkányos ablak ill. vakablak. A két épületszárny között újabb, alacsonyabb tető, manzárd ablakokkal. A dél-nyugati homlokzat 11 tengelyes földszintje előtt oszlopos tornác, illetve keleti végében üvegezett télikert. A földszinti és emeleti nyílászárók kialakítása azonos a főhomlokzatéival. A földszint viszont előreugrik az emelethez képest, és rajta terasz helyezkedik el. A két magasabb emeleti szárnyat összekötő részen az ablakok között pilaszterek tagolják a homlokzatot. A dél-keleti homlokzat előtti teraszra néhány lépcsőfok vezet fel. A földszinti és emeleti homlokzat is kéttengelyes. Fejezetes pilaszterek tagolják a sávozott falfelületet, közöttük a földszinten kőkeretes, szemöldökpárkányos, egyenes záródású ajtók, fent, főhomlokzatokon látható ablakokhoz hasonló ajtók. Az emeleti ajtók előtt konzolokon nyugvó erkély. A főpárkány felett egyenes vonalú oromzat, rajta kőcímer. Az észak-nyugati homlokzat földszintje elé kiugró timpanonos toldalékot átépítették, a nyílászárókat kicserélték.

A 2009-es jelentéshez képest nem látok javulást, az épület állapotát romlónak nevezem.