Kálvária-kápolna

kálvária
kálvária
Vác Körzeti Földhivatal
Kálvária-kápolna és stációk, barokk, 1759-1779.
A községtől DK-re, magas dombon áll az együttes.
A háromszög alaprajzú, minden oldalon falifülkével ellátott barokk profilú, pillérszerű, cseréppel fedett stációházakból csak kilenc maradt meg. A domb felső részén barlang szerűen kiépített Szent Sír kápolna. Az ajtó barokk kőkeretének zárókövén 1771-es évszám. Az ajtószárnyakat kicserélték. A kápolna É-i fala melletti lépcsősor a kálváriához vezet.
A kápolna felett mészkőből készült, az eredeti festés nyomaival kálváriacsoport: három kereszt a korpuszokkal, előttük Szűz Mária és Ev. Szent János álló, Mária Magdolna térdelő alakja.
A csoport mögött a dombtetőn a nagyobb kápolna. Kívül nyolcszögű, belül kör alaprajzú, keletelt épület. Ny-i homlokzata előtt bádog gúlával fedett négyzet alapú torony, emeletén egy-egy félköríves ablakkal, lent félköríves ablakkal, lent félköríves bejárat. E felett dombormű: Égő szív, Szűz Mária nevével egy-egy pajzstartó, röpködő angyalputtó.

Külső állapota nem romlott. De a villanyszerelés , elég csúnyán keresztbe vágta a homlokzatot.