Gosztonyi-kúria

Vác Körzeti Földhivatal
Iskola, napközi otthon, könyvtár, volt Gosztonyi-kúria, késő barokk, 1790 körül. Átalakítva.
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes kúriaépület a XVIII. század végéről.
Főhomlokzata előtt öt kváderíves tornáccal, melyek két-két szélső árkádíve szélesebb ívű lépcsős, kosáríves, bejárattal ellátott előreugró középrészt fog közre.
A tornác mögött balra egyenes záródású, szalagkeretes rácsos alakok találhatók, majd ajtók váltakoznak egyszerű kiképzésű ablakokkal. Jobb oldalhomlokzatán három, a hátsó homlokzaton négy egyenes záródású, rácsos ablak található. Lábazata magas.
A kissé zömök arányú épületet palával fedett nyeregtető zárja.
Az együtteshez nagy kiterjedésű (3,2 hektár) park tartozik, melyen át ösvény vezet a falu temetőjéhez.
A kúriától balra szép arányú barokk magtár található. A kúria parkjában áll a birtokosok sírköve. Egyenes lapjának félköríves oromzatában ívelt, bevésett pajzson ötágú bárói korona található. A pajzson hármashalomból kinövő, kürtöt tartó kéz látható, bal oldalán Hold, jobbra csillag ábrázolásával.
A legfelső toboz-elem hiányzik a sírkőről.
A Topográfia által említett, a temetőből 1945-ben az iskola elé helyezett keresztet nemrég áthelyezték a római katolikus templom elé a felület letisztítása után.

A tetőt ugyan felújították, de a vakolat már pereg.