Szent Vendel-szobor

Plasztika
A ház előtt Szt. Vendel-szobor, késő barokk, 1814. Talapzata 1874-ből.
Festett mészkő. Az eredetileg a településen kívül álló szobor jelenleg a Fő utcán található.
A szabadonálló szobor felszíne fagyásoktól roncsolt.

Reméljük, jó kezekbe került, ezért adtam 5-ös pontszámot a szobornak.
A hűlt helyét találtuk ugyanis, mert az érkezésünk előtti napon, majd' két éves vizsgálat és elemzés után vitette el az önkormányzat restaurálás céljából, egyelőre nem tudom, hová, kihez, mert a polgármester szabadságon van (utánanézni később!).
Vita van arról, hová helyezzék majd el. A falu öregjei ragaszkodnának ahhoz, hogy eredeti helyére: a pincesort a faluval összekötő "Csapásra", mások a mostani helyszínére tennék, mert ott a turisták megállnak, fényképezkednek, szelfiznek szívesen. Az önkormányzat pedig úgy gondolja, a környezeti ártalmaktól óvandó majdan felújított szobrot kiemelt helyre, a Kossuth utcára, Nepomuki Szent János szobra mellé kellene állítani.

Szent Vendel szobor
A 18. századból maradt fenn. Pontosan 1814. július 14.-én állították. Festett szobor volt. Jelenleg az országút mellett található. Fogadalmi szobor. Eredeti helye a közös legelőként használt Csapás- dűlőben volt. Azért állították, mert a falu összes állata marhavészben elpusztult. Mivel az elhullás a közös legelőn történt, állataik védelmében fogadalmat tettek, hogy a határban Vendelénus tiszteletére szobrot állítanak. Továbbá megfogadták, hogy minden év október 20.-án Vendel napján a templomba mennek, bűnbánatot tartanak, s a határban nem végeznek fizikai munkát. Régen körmenet is volt ekkor, de ma már csak misével emlékeznek.
A szobor felirata:
Vannak é bár