Présház

Agrár műemlék
présház
Gödöllő Körzeti Földhivatal
Grassalkovich-présház-pince (borház), barokk, 1760 körül. Agrártörténeti emlék.
:
Szabadon álló L alakú, emeletes manzárd-tetős középrizalitos épület. Barokk 1760 k. építtette Grassalkovich Antal. Jelenleg az Architekton rezidenciája. Főhomlokzata az 1 alaktól határolt udvari rész. A hosszabb szárny magasföldszintes, alul öt pincelejárat. A középrizalit két oldalán megtört íves kőkeretelésű, füles szalagkeretes, vasrácsos ablakok 3+4. A középrizaliton kettős, egyenes záródású ablak, összefogó kereteléssel, az ablakokat kicserélték. A középrizalit felett alul négyoldalú, majd felül nyolcoldalú gúlába átmenő manzárd tető. Merőleges szárnyon 6 ablak, a szalagkeretek nélkül, csak szemöldökkel. Kontyolt, palafedésű tető.

Az előző jelentés óta nincs komoly változás. Kissé elhagyatottnak tűnik, a bejárati torony ablakai be vannak törve, de nem tragikus az állapota. Kissé vizesedik, a tető viszont újszerű, vagyis legalább fentről nem ázik. Jelenleg éppen eladó, az épület, a kihelyezett tábla szerint 730 négyzetméter az alapterület és több mint ezer a pince.