Görögkeleti (szerb) templom

g.kel. templom
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kel. (szerb) templom, barokk, 1746. Berendezés: ikonosztáz, copf; támaszkodó széksor, Mária- és püspöki trónus, 18. sz.
:
Keletelt, téglány alaprajzú támfalakkal körülvett barokk templom. Körülfutó alacsony lábazat.
Középtornyos homlokzata közepén enyhén kiugró mélyített faltükrös rizalit, éves, zárköves, kőkeretes kapuval. A kapu fölött könyöklőpárkányos vakablak faragott kőtáblával, melyen MCMXXI évszám van.
A cseréppel fedett főpárkány fölött timpanon körablakkal. A toronytesten tört fejezetű sarokpilaszterek közt az osztópárkány fölött négy félkörös záróköves ablak. Órapárkánya felett cserépfedésű alacsony gúlasisak.
A hajótest déli oldalán három XVIII. századi támpillér; az első kettő között íves törtvonalú kőkeretes kapu. Négy szegmensíves ablak.
Északi oldala hasonló.
Kosáríves szentély, kelet felé főtengelyében szegmensíves ablak.
Homorú sima ereszpárkány, nyeregtető palafedéssel.

A templom lábazatnál továbbra is vizesedés nyomai láthatók, ami azért is szomorú, mert ez Csobánka talán legismertebb műemléke.