Cegléd Körzeti Földhivatal
Lakóház, eklektikus, 19. sz. vége. Üzletek.
:
Külső: Sorbeépítésű, egyemeletes saroképület. A vakolt kváder homlokzatú földszint félköríves nyílásai maszkos zárókődíszesek. Az emeleti egyenes záradékú ablakok könyöklője alatt balluszter, szemöldöke fölött stukkófríz. Konzolos szemöldökgerendák, illetve timpanonok. Historizáló kétoszlopos, félköríves, vakolt zárókődíszes kapu, fölötte ívelt párkányú timpanon. A sarkon reneszánsz növényi ornamenssel díszített, balluszteres ablakkal áttört zárterkély.

2010.05.29 11:58 zsalaber állapot: 5 - koordináta: N 47° 10,230' E 19° 47,786' - pont: 7

Az épület állapota jónak mondható. A ház Szabadság tér felőli része teljesen felújított és a sarkon álló épületrész is , amelyen az emléktábla áll. Kár, hogy az összképet lerontja a reklámfelület és a falfirkák. A Nevelési Tanácsadó bejáratánál azonban pereg a vakolat és az erkélynél is megkezdődött az erózió. Néhány helyen az eresz alatt beázásnyomokat láttunk. Nehezen fényképezhető a fák miatt.
Most olvastam egy felújításról:
A tervek szerint a Pesti út Kossuth Ferenc utcai kereszteződésétől a Református Iskoláig, valamint a Rákóczi út Gubody utcáig terjedő szakaszán sétáló utca lesz. A Kossuth tér Katolikus templom és Városháza közötti része új térburkolatot kap. A Művelődési Központ előtt körforgalom kerül kiépítésre. Megújul a homlokzat a Városházán, valamint a Kossuth tér 10. (CBA áruház), a Szabadság tér 1. (Raiffeisen Bank) és a Szabadság tér 2. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületeken.

" Hazánk nagy államférfija, Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én délután a ceglédi piacon, a mai Kossuth téren mondta el " riadóját ", a nagy hatású toborzó beszédet, melynek emlékét tábla őrzi."