Görögkeleti templom

g.kel. templom
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kel. templom, barokk, 1780. Berendezés: ikonasztal, copf, 18. sz. ikonok, 18-19. sz. támaszkodószékek, 1800 körül. Faragott kő keresztelőkút. Ikonosztáza régi részletek felhasználásával készült 1905-ben.
:
Kis magaslaton körülkerített, szabadon álló, kelet-nyugati tengelyű templom.
A homlokzat közepén csigás-zárköves kapu, fölötte négyszögletes kórusablak. Főpárkánya sarkain homorú-ívesen levágva, fölötte szintén hajlított, ívesen levágott oromfalak között pillérekkel közrefogott félkörös mély fülke, felületén kereszttel.
A torony sarkai tompított élűek, oldalain egy-egy keretezett zárköves félkörös harangablak, óra nélküli órakörök órapárkánnyal. Nyolc élű párnatagos bádoggal fedett sisak, melyet 1928-ban renováltak.
Déli oldalán füles keretelésű zárköves ajtó, fölötte kis szegmensíves négyzetes fülkében a védőszent festett képe, két félkörös záródású ablak.
Északi oldalán hasonló befalazott ajtónyílás, félkörben záródó ablak.
Szentélye félköríves, terméskő fedésű két támpillérrel megerősítve.