Templomrom

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Budakörnyéki Földhivatal
Templomrom, késő román, 13. sz.

A Szent Kereszt romtemplom egyetlen egy megmaradt faltöredéke alapján nehéz lenne valamit is megállapítani, még akkor sem, ha rendszeres látogatója vagyok ennek a helynek. Környezete és vele együtt a református temető szépen ápolt. Kár, hogy az összegyűjtött faágakat a romtemplom mögötti részeken gyűjtögetik.
Ha alaposabban megfigyeljük a környék panorámáját, természet földrajzi adottságait, akkor érthetővé válik, hogy miért ide építette a középkor embere ezt a templomot, illetve a középkori települést. Pl. bármelyik irányba indul el az ember rövidesen vízfolyásokba botlik: Füzes-patak, Benta-patak, Békás-patak, Kígyós-patak stb.
Az orosz katonai temetőtől és a túlzott beépítettségtől eltekintve érezhető a hely egyfajta spirituális hangulata.

Malom (0.868 km)