Prónay-kastély

Vác Körzeti Földhivatal
Honvédségi gyógyszerraktár, volt Prónay-kastély, barokk, 1735-1740.
Hegytetőre épült, téglalap alaprajzú, egyemeletes barokk épület.
A kastély négyzetes udvar köré épült, sarkain négyszögletes alaprajzú tornyokkal.
Az épületet magas kontyetető, tornyait nyolcoldalú sátortetővel lezárt manzárdtető fedi.
A homlokzat földszinti részét sávozás díszíti. A főhomlokzat a saroktornyokkal 1+7+1 tengelyes osztást mutat, az oldalhomlokzatok 7 tengelyesek.
A falak alján magas lábazat fut körül. A tornyok minden szintjén és oldalán 1-1 szögletes záródású ablak található.
A főbejárat aszimmetrikus elhelyezésű. Fölötte díszesen faragott, ívelt szemöldökpárkány látható ötágú bárói koronás, akantusszal és kagylóval díszített címerrel, fáklyákkal és az építtetőkre utaló, kronosztikonos felirattal.
A főkapu jobb felén szép, kovácsoltvas csengőhúzó. Az emeleti ablakok fölött ívelt, tört szemöldökpárkányok, közöttük ión fejezetű, ívelt lábazatú falpillérek húzódnak.
A főhomlokzati középtengelyben kis volutadíszes, bádog huszártorony ül, melynek hajdani óra-számlapjai hiányoznak.
A hátsó homlokzat földszintjén csehsüveg-boltozatos, hosszú tornác fut. Az emeleten vasrácsos erkély húzódik.
A másik oldalhomlokzathoz toldaléképület-rész kapcsolódik, aszimmetrikus tengelybeosztással.
A hozzá tartozó parkkal együtt a hosszú ideig tartó, méltatlan használat nyomait őrzi.

2017.12.29 15:00 ngabi állapot: 5 - egyéb

A fecen találtam, még mindig bosszant, hogy nem tudtam fotókat készíteni, de nézzétek, csodás lehet!