Megújulásunk támogatója:  

Kostyán István-kúria

azonosító:
6860
törzsszám:
6873
szélesség (lat):
N 47° 11,365'
hosszúság (lon):
E 20° 0,737'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
2380
település KSH kódja:
27872
földhivatal:
Cegléd Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Általános iskola és lakás, volt Kostyán István-kúria, romantikus, 1860 körül.
:
Dél-keleti tájolású, rizalitos, tornácos, portikuros, szabadon álló, földszintes épület. Főhomlokzatán középtengelyében előreugró négyhasábos oszloppal alátámasztott timpanon. Oszlopfejezeteken akantusz motívumos díszítés. Tornácot nyolc hasábos oszlop és két féloszlop támasztja alá. Fejezete historizáló, középen medalionban emberfejek.
Kilenc tengelyes tornác középtengelyében és két szélén ajtó. Rizaliton 1-1 ablak, felső harmadáig szemöldökdísszel keretezett. a”+A”+a+a+a”+A”+a”+a+a+A”+a”, a ”-al jelzett nyílászárók rézsútos fülkében. A rizaliton, a portikusz két oldalán és a tornácon tagozott főpárkány. A rizalit tükrös díszítésű.
Az udvari homlokzat középtengelyében enyhén kiülő, magas attika falas, három élszedett csúcsíves ablakkal, tagolt rizalit. A csúcsív záradékában színes üvegablak berakásául szolgáló fa osztás, a középsőben néhány eredeti színes üvegrésszel. Az oldalszárnyakon egyenes vakolatdísszel összekapcsolt öt. illetve négy rézsübe mélyített ablak. A vakolt főpárkány a rizalitnál megszakad.
Az épület sarkait és udvari attikkás rizalitot lézénák tagolják. Az észak-keleti oldal homlokzatán középen szalagdíszes kerettel kapcsolt kettő plussz két szélső ablak. Egy kivételével befalazva.
A dél-nyugati homlokzat mint észak-keleti, de udvar felé eső nyitott. Pincelejárat szegmensíves 3,75x2,30+1,50 lépcső, szegmensdonga. Az udvar észak-keleti téglából falazott, zárókődíszes, íves bejárattal képzett kutyaól.
Kontyolt tetőzet, hornyolt cserépfedés. A tetőszerkezetet a 80-as években vasbeton gerendásra cserélték. A lábazat cementes, körben beton járda.
Az ablakokon részben eredeti vasalatok és keretek, illetve szárnyak közül is maradt. Eredeti alaprajzi elrendezése megváltozott.
A főbejárattal szemben falazott öntöttvas oszlopos kerítés.

Állapotjelentések

2009.09.13 12:09 LouChe állapot: 4 - koordináta: N 47° 11,376' E 20° 0,720' - pont: 5

Az épület és a park összességében jó állapotban van, gondozzák. Kisebb hiányosságok észrevehetők (vakolat, festés), de azonkat megpróbálják karbantartani. Ottjártunkkor is éppen festegettek valamit.
Az épületben általános iskola működik, 1-4. osztályosok járnak ide.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.193 km)
Ungár-kúria (0.344 km)
Zsinagóga (0.360 km)
Gyógyszertár (0.373 km)
Kossuth étterem (0.401 km)
ABC áruház (0.414 km)
Sivó-kúria (0.478 km)
Plébánia (0.478 km)