Szent Mihály arkangyal
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, kereszthajóval bővített, keletelt, nyeregtetős templom. A kereszthajó és a szentély között, mindkét oldalon, félnyereg-tetővel fedett sekrestyék. Az épület bejárata a torony Ny-i oldalán van. A D-i hajófalon kibontott csúcsíves kapukeret. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek és kazettás mennyezet, 1980-as évek. Színes üvegablakok: 1980-as évek (Mohay Attila). Berendezés: 20. század. Épült középkori templom felhasználásával a 18. században. 1841-ben bővítették. Tornya 1903-ban, kereszthajója, szentélye és a sekrestyék 1957-1958-ban épült.
külső leírás:
Szabadon álló, kereszt alaprajzú templom, félköríves záródású szentéllyel, melyhez két oldalt 1-1 négyzet alaprajzú sekrestye csatlakozik. A kereszthajó és a szentély a hajónál valamivel alacsonyabb. A hajók nyereg-, a sekrestye félnyeregtetősek, fedésük pala. A torony sisakját fémlemez borítja. Az épületen lábazat fut körbe.
A déli főhajó falat 4, a kereszthajók oromfalát 3, a szentély íves falát 4 (2-2) állótéglány alakú, félköríves záródású, kereteletlen ablak tagolja. A kereszthajók két szélső ablaka keskenyebb, mint a főhajóalakokéval megegyező szélességű középső: ez utóbbi felett az orommezőben szintén kereteletlen körablak. A sekrestye nyílásai (ablak, ajtó) állótéglány alakúak, keret nélkül.
A hajó déli falában, az 1. És 2. Tengely között csúcsíves, tagozott kő kapukeret, maga a nyílás befalazva.
Tornya 3 szintes, a szinteket egymástól osztópárkányok választják el. A középtengelyben nyíló kapu félköríves záródású, neoromán jellegű, fölötte kovácsoltvas, indadíszes előtető. A következő szint bemélyedő tükrös kialakítású, elől kör, oldalt téglalap alakú, kereteletlen ablakokra. A 3. Szint lábazatos, sarkai élszedettek, ablakai mint a hajóéi, záródásuk szalagkeretes. A szentély mögött kő feszület. A templomot az út felől terméskő fal keríti.
állapot leírása:
Az 1957-es átépítés óta a középkori állapotra csak a gótikus ajtókeret utal, a barokkra még ennyi sem.

2009.07.09 10:03 zsalaber állapot: 5 - koordináta: N 48° 2,383' E 19° 29,399' - egyéb

Felújított állapotú templom mind kívül mind belül. A templomhoz tartozó kertet is zárva találtuk, pedig érdekes, modern keresztet is láttunk a kapukon belül. A neten sikerült megnézni a templomot belülről.

rk. templom (2.856 km)
Balás-kúria (3.722 km)