ev. templom
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós templom, ÉNy-i homlokzata síkjában középtoronnyal, egyenes záródású hajóval. Nyeregtetővel fedett, amely a hajó záródása felett lekontyolt. Bejárata a főhomlokzaton és a DNy-i homlokzaton. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat. A toronyalja csehsüveg boltozatos. Berendezés: 19. század vége; szószékoltár, 1799. Orgona: 1887 (Martin Šaško). Épült 1799-ben, 1885-ben tetőzete leégett, helyreállítása során készült a toronysisak és a hajóban a vasgerendás födém (kivitelező: Murányi). A templomkertben: klasszicista sírkövek, 19. század első fele.
külső leírás:
Település belsejében, dombtetőn szabadon álló barokk templom, téglalap alakú alaprajzzal és a nyugati homlokzat feletti toronnyal.
Nyugati homlokzata egyszerű, alacsony körbefutó lábazat, a homlokzat lizénákkal 3 részre tagolt, középső részben téglalap alakú, kétszárnyú kapu szalagkerettel, zárókővel. Keretben még megvannak a korábbi / barokk / kapu vasalatai. Kapu felett szegmensíves záródású ablak hasonló keretezéssel, de keretezése már belenyúlik a főpárkány alsó részébe. A homlokzat oldalsó szakaszaiban, a középső ablakkal egy magasságban körablakok szintén szalagkerettel. Ívelt oromzat, az orommező közepén szegmensíves záródású ablak szalagkerettel. Az ablak két oldalán a torony szélességében lizénák tagolják az orommezőt. A torony emeletén félköríves záródású, harangablakok szalagkerettel. Órapárkány, óra nélkül, enyhén ívelt gúlasisak. Az orommezőben tagoló elemként megjelenő lizénák a torony második emeletén egyszerű fejezetet kapnak, így sarokpillérekké alakulnak.
Oldalhomlokzatok szintén egyszerűek, lizénákkal 6 részre osztott.
Keletről a 2., 3., és 4., szakaszban szegmensíves záródású, szalagkeretes ablakok.
A déli oldal kialakítása hasonló, itt a 2. és 3. szakasz között téglalap alakú, egyszárnyú, szalagkeretes bejárat.
A hajó cseréppel, a torony bádoggal fedve. A templom körül nagyon szép klasszicista sírkövek.
Belseje felújítás alatt (1998. 09. 17.)