Szent Kereszt felmagasztalása
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Magaslaton, szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős templom, DNy-i homlokzata síkjából enyhe rizalittal előrelépő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, félköríves záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Ny-i homlokzata szélső tengelyeiben egy-egy félköríves záródású szoborfülke. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: jellemzően 18. század közepe. Orgona: 18. század eleje. A templom falai 1764-1767 között épült (kivitelező: Taiczer Mihály és Kikeli János), beboltozására 1768-1769-ben került sor (kivitelezők: Pfisterer Ferenc bujáki kőművesmester és Paur Lőrinc). A szentélyboltozat 1813-ban beszakadt.
külső leírás:
Település külső részén, dombtetőn szabadon álló barokk templom, téglalap alakú hajóval, a hajónál keskenyebb félköríves szentéllyel, valamint a nyugati homlokzat fölé épült toronnyal. Mind a tornyot, mind a hajó nyeregtetejét pala borítja.
Nyugati homlokzat 3 részre tagolt, középső megegyezik a torony szélességével, és rizalitot alkot. Körbefutó alacsony lábazat, mely a talaj lejtése miatt a szentélyen szinte eltűnik. Nyugati homlokzat középső szakaszában szegmensíves záródású, egyszerű szalagkeretes, kétszárnyú kapu, felette keret nélküli szegmensíves ablak. A rizalit szélét 1-1 egyszerű fejezetű, enyhe kiülésű falpillér díszíti. A homlokzat oldalsó szakaszain 1-1 dísztelen, félköríves záródású szoborfülke, szobor nélkül. A homlokzat szélein 1-1 lizéna. A homlokzat alsó részét háromrészes golyvázott párkány zárja. Ívelt orommező, volutára emlékeztető lezárással. Orommező közepén torony szélességének megfelelő rizalit, melyben faltükörben dísztelen, félköríves záródású ablak. Tagolt osztópárkány. A torony emeletén a sarkokon lizénák, köztük faltükörben, mely az órapárkány alatt homorúan kialakított, minden oldalon 1-1 félköríves záródású dísztelen harangablak. Órapárkány, óra nélkül. Palával fedett gúlasisak.
Az oldalhomlokzatok egyszerűek, dísztelenek, mindkét oldalon 2-2 dísztelen, szegmensíves záródású ablak. A szentély déli falán szintén 1 szegmensíves záródású ablak.
Északi oldalon a szentélyhez épített sekrestye.
A templom mögötti temetőben / nem védett / nagyon szép 19. századi sírkövek.

A templom állapota jó. Az előző jelentésben már látható volt a kapu melletti vizesedés, az nem romlott. A tető nehezen megítélhető, de gyanús, hogy néhány cserép lecsúszott ( kép).