Kisboldogasszony
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, oromfalas Ny-i homlokzata felülkontyolt csúcsa fölött huszártoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Szentélyen és sekrestyén támpillérek. Kőkeretes gótikus bejárat. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat. A szentély keresztboltozatos, benne gótikus sekrestyeajtó és szentségtartó fülke. Berendezés: 18-19. század. A középkori templomot 1768-ban építették át barokk stílusban.
külső leírás:
Szabadonálló beépítésű, téglalp alaprajzú egyhajós, zsindelyezett nyeregtetővel fedett épület, a nyolcszög három oldalával záródó, a hajóhoz képest hosszú szentéllyel és az északi oldalon kapcsolódó sekrestyével. Falazata vakolt, fehérre meszelve. Nyugati homlokzatán félköríves záródású félkörtetagos bélletű kőkeretes kapu. Ajtaja modern faragással (Erzsébet és Mária) díszített. Felette kis négyzetes, négyosztatú ablak. A homlokzatot törtvonalú oromzat és a felette kiugró kétemeletes fa huszártorony zárja. A hajó déli oldalán két szegmensíves ablak látható. A szentélyt öt támpillér övezi. Déli oldalán a hajóéhoz hasonló, de kissé nagyobb ablak figyelhető meg. Az épületet alacsony lábazat öleli körül, párkány nincs.

2018.08.09 11:50 Emese62 állapot: 4 - pont: 49

Jelenleg folyik a teljes tetőcsere, és egyéb munkálatok. A belső tér rendezett tiszta, nem vizes. Érdekes fa oszlopokra szerelt tűzzománc kálvária van a templomkertben.

Harangtorony (0.035 km)
lakóház (0.071 km)